Война в Украйна

Австрийският президент на внезапно посещение в Киев

Австрийският президент Александър ван дер Белен е пристигнал в ранните часове в Киев на внезапно посещение. Президентът е придружен от министърката на околната среда Леоноре Гевеслер и министъра на икономиката Мартин Кохер.

От съображения за сигурност посещението не е било обявено предварително. Делегацията е отлетяла със самолет до полския град Жешув а оттам е продължила за Киев с нощен влак.

Изненадващото посещение Ван дер Белен прави два дни преди вече потвърдената среща на върха на страните от Европейския съюз и Украйна в Киев, с което президентът сигнализира подкрепата си към Украйна. „Ние сме на страната на Украйна, няма да я оставим в беда. Австрия е „неутрална военно“, но не е неутрална политически. Следвайки дълга хуманитарна традиция, Австрия подкрепя нападнатата страна на различни равнища“, е заявил президентът.

Визитата предвижда днес следобед среща на Александър ван дер Белен с Володимир Зеленски. Освен това австрийският гост ще посети училище в киевското предградие Буча и родилна клиника в Киев.

В изявления, направени преди да отпътува, австрийският президент е сравнил войната в Украйна с колониалните войни от деветнадесети век. Населението е изправено пред избора: „Или ще приемете, че ще бъдете руска провинция, управлявана от Москва, или всичко е унищожено“.

„И тъй като има съпротива, Одеса вече прилича на германски град в края на Втората световна война“, констатира президентът и отбелязва, че съпротивата ще продължи дотогава, докато Западът оказва помощ. Тъй като Австрия не може да доставя въоръжение поради своя военен неутралитет, оказва хуманитарна и медицинска помощ.

От началото на войната австрийската държавна помощ възлиза на 118 млн. евро, от обществената акция „Съседът в беда“ са събрани дарения на стойност 56 млн. евро.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Препоръчани

Back to top button