Война в Украйна

Британското разузнаване: Русия пренасочва сили към Бахмут

Вероятно Русия намалява настъпателните операции в други райони в Донецка област, за да пренасочи силите си към Бахмут, предполага военното разузнаване на Обединеното кралство, цитирано от Руската служба на Би Би Си.

В Бахмут силите на руското министерство на отбраната и частната наемническа групировка „Вагнер“ продължават бавно да се придвижват напред, според ежедневна сводка на британското разузнаване.

И за двете страни големината на войсковите групировки около Бахмут се превърна в критичен въпрос, казват авторите на доклада. Украйна иска да освободи сили за предстоящата офанзива, докато Русия вероятно се стреми да възстанови оперативния резерв.

Руските сили засилват използването на тежка артилерия и въздушни удари в района на Бахмут, каза във вторник командирът на сухопътните сили на Украйна генерал Александър Сирски в изявление, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че Русия остава ангажирана с превземането на Бахмут „на всяка цена“, но понася значителни загуби в битката за града.

Ройтерс не може да потвърди ситуацията на бойното поле. Русия твърди, че украинските сили също са претърпели тежки загуби в Бахмут.

Украйна ще започне офанзивата срещу руската армия на 30 април. Американското списание Newsweek публикува преглед на нови секретни документи от масово изтичане на информация от Пентагона.

Те разкриват конкретната дата, на която е било планирано украинско контранастъпление. Журналистите от Newsweek заявиха, че са прегледали повече от 40 документа, съдържащи разузнавателна информация, 20 от които се публикуват за първи път.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Препоръчани

Back to top button