Война в Украйна

Дания подготвя 1 млрд. долара за Украйна

Дания ще създаде фонд от 1 млрд. долара за подпомагане на Украйна, съобщи датското правителство след съгласието на почти всички партии в парламента, предаде датската телевизия TV2.

Новият фонд за Украйна ще гарантира, че Дания ще остане една от държавите, които подкрепят Украйна в най-голяма степен в сравнение с размера на страната.

Това е посланието на правителството, което заедно почти всички партии се споразумяха да създадат фонд за Украйна с обща рамка от 7 млрд. датски крони.

Средствата за фонда за Украйна ще бъдат намерени от правителството и страните по споразумението чрез облекчаване на фискалната политика с около 0,2 % от БВП през 2023 г., което според изчисленията на Министерството на финансите ще освободи 5,6 млрд. датски крони през 2023 г.

„Леко облекчаваме фискалната политика и вземаме част от излишъка, който ще имаме тук през 2023 г., и го инвестираме в помощ на украинците. Същевременно насочваме усилията си и към бизнес сектора и помощта ни за развитие по отношение на Украйна“, заяви министърът на финансите Николай Вамен на днешната пресконференция.

Министърът на външните работи Ларс Льоке Расмусен обясни, че фондът произтича от молбите, които Украйна е отправила към Дания.

„В допълнение към военната и хуманитарната помощ сега става въпрос и за възстановяване“, заяви външният министър и добави, че споразумението проправя пътя за „все по-тясно сътрудничество с датската бизнес общност, която вече е показала голяма ангажираност с възстановяването на Украйна“.

Министър на отбраната подчерта рамката от 5,4 млрд. датски крони, която ще бъде изразходвана конкретно за военни дарения.

„Конфликтът изглежда ще се проточи и поради тази причина е абсолютно необходимо да имаме възможност да помогнем на украинците“, каза той.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Препоръчани

Back to top button