Война в Украйна

ЕК обсъжда втори пакет от помощи за зърнопроизводителите

„Обсъждаме втори пакет от помощи за засегнатите страни членки от износа на украинско зърно, но на този етап няма да дадем повече информация“. Това обяви говорителката на Еврокомисията Мириам Гарсия Ферер в отговор на въпрос за решението на Полша и Унгария да спрат неговия внос и обявеното намерение на България да направи същото.

Говорителката все пак допълни, че Комисията си дава сметка за натиска от износа на украинско зърно върху земеделския сектор на тези страни. По-рано се заговори за помощ на обща стойност от 30 млн. евро.

Гарсия Ферер припомни, че първият пакет от помощи от 56 млн. евро е бил приет много бързо и средствата са били насочени към засегнатите веднага. За България от тях бяха отделени 16 млн. евро. 

В понеделник обаче Гарсия Ферер уточни, че транзитът на зърно не е в компетентността на Комисията и тя не може да го контролира. Това беше в отговор на въпрос за срещата на аграрните министри на Полша и Унгария в опит да договорят условията за транзит на украинско зърно през своите територии.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Препоръчани

Back to top button