Война в Украйна

Христо Грозев: Сега разследвам опита за собственото си убийство

Христо Грозев съобщи в интервю, че разследва пазара за поръчкови убийства на Кремъл, които включват и опити за покушение срещу него. Той не конкретизира колко опита е имало досега. В края на февруари стана известно, че Австрия го е предупредила, че се готви атентат срещу него от местна криминална групировка и че има арестувани.
 
Пред рускоезичния тв канал „Дождь“, който в момента е базиран в Холандия, Грозев разказва за новата тактика на Кремъл. Грозев е застрашен, след като заедно със създадения от него сайт „Белингкат“ направи няколко материала за методите на ФСБ и ГРУ и отравянията с „Новичок“. Неговото разкритие за атентаторите на Алексей Навални, които се опитаха да го отровят през лятото на 2021 г., е поводът за документалния филм „Навални“. Филмът получи „Оскар“ за 2023 г. и може да се гледа и у нас в платформата HBO Max. Заради заплахите за живота му, Христо Грозев бе принуден да напусне Виена, където живееше. В момента той не уточнява къде се намира от съображения за сигурност.

„Заплахите срещу мен не са спирали и няма да спрат. Напълно наясно съм с това. Но ситуацията е различна, защото с нашите разследвания ние напълно разбихме отдела за убийствата на ГРУ. Затова Кремъл предприе друга тактика – свързва се с криминални групировки в чужбина и им възлага атентати. Дори и да разкрием една групировка, винаги има друга, която е готова да заработи пари по този начин. Ситуацията е странна, защото да се опитваш да разследваш опита за собственото си убийство прилича на лекар, който иска да оперира сам възпаления си апендицит. Това донякъде влияе и променя възприятията“, казва Грозев пред „Дождь“.

 

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Препоръчани

Back to top button