Новини

Корнелия готви завой към Борисов след изборите

Единственият вариант лидерката на БСП да влезе във властта е с експертен кабинет, подкрепен от червените, ГЕРБ и ДПС

БСП ще подкрепи експертен кабинет заедно с ГЕРБ и ДПС след изборите на 2 април, ако Корнелия Нинова оцелее на поста до пролетта. Това пише в. „Филтър“, като се позовава на свои източници от червената централа. В същото време Нинова и приближените й от ръководството се готвят за окопна война заради недоволството, което се надига в страната срещу тях. Това е единственият вариант Нинова да участва във властта и вече структурите се подготвят за този сценарий.

Завоят на червеното ръководство към дългогодишните им врагове вече се случи при срещата на Корнелия Нинова с лидерите на парламентарните партии при опита да реализира третия мандат. За да говорят с нея, на една маса седнаха председателите на ГЕРБ Бойко Борисов, н ДПС Мустафа Карадайъ и на „Български възход
“ Стефан Янев.

За първи път от началото на преговорите се събраха всички лидери на парламентарните партии, без тези на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Възраждане“. А Бойко Борисов даде знак, че коалиция с БСП е възможна след изборите, защото трябва да „помоли“ ръководните органи в неговата партия да отменят решението си, че ГЕРБ няма да влиза в общо управление с червените. В същото време разломите между БСП и бившите им коалиционни партньори от ПП и ДБ стават все по-големи. 

Депутати от двете организации, които готвят коалиция, твърдят, че лидерите им отдавна не си говорят с Нинова. Причината е изборът на Вежди Рашидов за председател на 48-ото Народно събрание, но най-вече връщането на хартиената бюлетина.

Социалистите от високите етажи на партията обаче са против да правят политическо правителство, а само да подкрепят експерти, посочени от трите партии, които имат шанс за мнозинство – ГЕРБ, ДПС и БСП. 

Червените отсега прогнозират, че в следващия парламент ще влязат по-малко партии, а БСП ще има ролята на балансьор и ще е формацията, която двата лагера ще ухажват за коалиция. На една от сбирките на социалистите е обсъждан следният вариант:

ГЕРБ-СДС и ДПС ще имат общо малко над 40%, но няма да могат да направят правителство. Коалицията ПП-ДБ едва ли ще надскочи общия си резултат от миналите избори, който е едва 28%. Дори БСП да тръгне с тях, трите партии нямат шанс за кабинет. „Възраждане“ ще е сама срещу всички и е изключена от уравненията, защото е против Европа и правилата там. Други партии и коалиции няма да влязат.

За последното влизане във властта на БСП под ръководството на Нинова се очаква да се отрича коалиция с ГЕРБ и да се говори за компромис в името на националното спасение. 

Все пак червените изчаквали резултатите от изборите. Много от тях се съмнявали в думите на Борисов, че ще падне ветото на ГЕРБ за общо управление с тях. Освен това по-високият резултат за столетницата е под въпрос въпреки връщането на хартиената бюлетина. Голямата цел на червените да влязат в изпълнителната власт на всяка цена е заради местните избори наесен. Тогава те ще опитат да имат повече кметове и общински съветници. Сега единствените областни кметове на БСП на Пенчо Милков в Русе и Станислав Владимиров в Перник, но и двамата вече не са в лагера на Нинов , Владимиров открито й иска оставката и мина в групата на поддръжниците на президента Румен Радев. 

Материалът Корнелия готви завой към Борисов след изборите е публикуван за пръв път на 24-chasa.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Народ

Препоръчани

Back to top button