Световни новини

Нейсе! Откриха хормон, който убива желанието за къркане

Хормон, произвеждан от черния дроб, потиска желанието за консумация на алкохол при приматите, установи проучване на американски специалисти, цитирано от електронното издание Юрикалърт.

На маймуни вервет със силни предпочитания към етанола е даден аналог на хормона FGF21 и е установено, че употребяват с 50 процента по-малко алкохол.

Изследването е на учени от университета на Айова.

Хормонът FGF21 потиска консумацията на алкохол чрез промяна на активността на специфична група неврони в мозъка. Учените казват, че е необходимо повече време, за да се установи въздействието му върху тези неврони по време на консумация на алкохол при животни.

„Нашите резултати показват механизъм за обратна ендокринна връзка между черния дроб и мозъка, която вероятно функционира, за да предпази черния дроб от увреждане“, казва Кайл Флипо, който е сред авторите.

Установеният ефект от хормона е възможност за бъдещи изследвания, а получените сега резултати показват, че аналозите на FGF21 могат да осигурят потенциална възможност за лечение срещу разстройство на употребата на алкохол и свързана диагноза, смятат американските експрети.

Изследването е публикувано в изданието „Сел меканизмс“.

Препоръчани

Back to top button