Война в Украйна

Орбан отблокира 500-те млн. евро военна помощ от ЕС за Украйна

Унгария е вдигнала ветото над военната помощ на ЕС за Украйна на стойност 500 милиона евро, която е в рамките на Европейския механизъм за мир. Това е станало на срещата на външните министри на страните членки в Брюксел този понеделник, предаде кореспондентът на радио „Свободна Европа“ в белгийската столица Рикард Йозвяк.

Според него Будапеща е заявила, че няма да блокира следващия транш европейска военна помощ за Киев. Става въпрос за седмия подобен пакет.

Преди дни високопоставен диломатически източник от ЕС съобщи пред полското радио RMF FM, че Унгария е блокирала помощта. Останалите държави дори се заканиха да заобиколят ветото на правителството на Виктор Орбан.

Механизмът European Peace Facility (EPF), по който сега ЕС отпуска военната помощ за Украйна, беше създаден на 22 март 2021 г. с решение на Съвета на ЕС. Той е извънбюджетен инструмент, който има за цел да повиши способността на блока да предотвратява конфликти, да изгражда мир и да укрепва международната сигурност, като дава възможност за финансиране на оперативни действия в рамките на общата външна политика и политика на сигурност, които имат военни или отбранителни последици. От 2021 г. той заменя и разширява предишните финансови инструменти в тази област, а именно механизма Athena и Механизма за подкрепа на мира в Африка.

През декември Унгария блокира макрофинансовата помощ за Украйна в размер на 18 млрд. евро. В крайна сметка ЕС намери начин да изпрати парите въпреки това и ще снабди Киев със сумата в продължение на цялата 2023 г.

Днес също така стана ясно, че Будапеща е против 10-ия пакет санкции на Европейския съюз срещу Русия заради агресията ѝ в Украйна. Външният министър на Унгария Петер Сиярто написа във Facebook, че наказателните мерки спрямо Владимир Путин тласкат Европа до „задънена улица“.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Препоръчани

Back to top button