Криминални

Пускат на свобода Ахмед Муса

След три съдебни инстанции, десетки експертизи, разпити на свидетели мегаделото срещу имама от Пазарджик Ахмед Муса Ахмед за проповядване на религиозна омраза трябва да започне отначало. Това разпореди тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС). Той отмени решението на Апелативен съд – Пловдив заради процесуални нарушения и предубедеността на прокурора. Магистратите връщат делото за ново разглеждане от друг състав на Пазарджишкия съд.

От всички 14 обвиняеми по делото само Ахмед Муса Ахмед е зад решетките.

През април 2019 г. ВКС потвърди присъдата му от 1 г. затвор по друг процес – т.нар. имамско дело. Към това беше прибавена за ефективно изпълнение и 3-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен срок от 2004 г. за проповядване на радикален ислям. Пазарджишкият имам трябва да излезе от затвора в Стара Загорапрез септември, тъй като работел съвестно, съобщи адвоката му Елвира Панкова.

Делото във ВКС беше образувано по касационни жалби на 12 от общо 14 подсъдими. Най-тежкото наказание – 8,5 г. затвор и глоба от 9500 лв., е за Ахмед Муса, посочен от обвинението за организатор и ръководител на грапата. Останалите 13 подсъдими са с ефективни присъди от 2 до 3 г. и шест месеца затвор, като и с глоби от 6000 до 7000 лв.

Единствената жена в процеса – Александрина Ангелова от смолянското село Старцево, беше осъдена на 2 г. и 6 месеца затвор – условно, с изпитателен срок от 4,5 г. и трябва да се среща с пробационен служител.

До процеса се стигна, след като през ноември 2014 г. при мащабна операция на ДАНС в Пазарджик, Пловдив, Асеновград и смолянско село 14-те лица бяха задържани и обвинени в различните престъпления, извършени през 2013- 2014 г.

Според обвинението имамът Ахмед Муса Ахмед е проповядвал непрекъснато сред свои последователи в Пазарджик, Пловдив и Асеновград верска нетърпимост и омраза. Проповедите си пазарджишкият имам разпространявал и чрез видеоклипове и по Интернет в социалните мрежи, които по този начин достигали до сподвижниците му в чужбина. В тях той призовавал към война с друговерците и възхвалявал “Ислямска държава”

Според свидетели Ахмед Муса открито говорел, че ако се наложи, “братята” трябва да са готови да отидат в Сирия и да се бият на страната на ИДИЛ. Личният му профил в социалната мрежа изобилствал със снимки и клипове от негови прояви на тържества и религиозни сбирки, където позирал със знамето на ИДИЛ и правел характерния жест с вдигнат пръст, смятан за знак на ислямистите.

Освен това през различни периоди в дома на Муса са гостували мюсюлмани от Босна и Херцеговина и Сърбия, на които е оказвана помощ при преминаването на страната ни на път към Сирия. В хода на разследването са установени и контактите му с терористична групировка, базирана в Линц – Австрия, документирани от тамошните специални служби и прокуратура. 

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Lupa

Препоръчани

Back to top button