Война в Украйна

Шарл Мишел: Русия не показва, че иска деескалация

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви по време на дебат в Европейския парламент, че Украйна спешно се нуждае от повече оръжия и боеприпаси, като потвърди, че лидерите на ЕС ще работят по предложението на топ дипломата Жозеп Борел да се предложи още помощ на Киев.

Мишел добави, че ЕС подкрепя формулата за мир на президента Володимир Зеленски, но призна, че Кремъл не е дал никакви признаци, че е заинтересован от деескалация.

В дебат, в който участва още председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, евродепутатите направиха преглед на резултатите от срещата на върха на ЕС на 9 февруари и очертаха очакванията си за Европейския съвет на 23-24 март.

Шарл Мишел обобщи многобройните краткосрочни мерки, предприети от ЕС за справяне с кризите от последните години, но подчерта, че те не трябва да подкопават дългосрочната икономическа стратегия на ЕС за екологичен и цифров преход. Според него блокът трябва да се съсредоточи върху предоставянето на инвестиции на разположение на дружествата, насърчаването на иновациите и подкрепата за справедливата търговия. 

Той заяви, че „няма равнопоставеност между САЩ и Китай“. Въпреки това „Китай е реалност, ключов актьор“, с който ЕС трябва да се ангажира на глобално равнище, настоя председателят на Европейския съвет.

По отношение на миграционната политика – Мишел призова за „рационалност“. Според него ЕС трябва да прави повече и да се справя по-добре“ в сътрудничество с трети държави в борбата с трафика на хора и трябва да има законни и безопасни миграционни канали към Европа, защото „не можем да оставим престъпниците да решават кой да дойде в ЕС“, каза той.

Фон дер Лайен докладва пред евродепутатите за срещата си с президента на САЩ Джо Байдън, като заяви, че съществува „поразителна симетрия между американския Закон за намаляване на инфлацията (IRA) и европейския Зелен курс“, тъй като и двете имат за цел да се борят с изменението на климата и да стимулират инвестициите и растежа. „Движим се в една и съща посока“, каза тя и добави, че са намерени решения за някои проблемни области по отношение на IRA и са започнали дискусии, например относно суровините и стимулите за индустрията на чистите технологии.

„Започва надпреварата кой ще бъде доминиращ в областта на технологиите с нулево нетно съдържание“, заяви тя. В четвъртък ЕК ще представи предложенията си за закон за промишлеността с нулеви емисии и закон за критичните суровини, които са от решаващо значение за конкурентоспособността и независимостта на Европа. 

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Препоръчани

Back to top button