Новини

ТОТАЛ ЩЕТА: Спря разследването за пране на пари срещу горския на Бойко Бейзат Яхя

Окръжната прокуратура в Шумен прекрати разследването за пране на пари срещу близкия до Бойко Борисов бизнесмен Бейзат Яхя. Яхя е дългогодишен партиен активист на ДПС и ГЕРБ, бивш шеф на Североизточното държавно предприятие и неофициален домакин на ловното стопанство Паламара.

За спирането на делото не беше съобщено официално от прокуратурата, въпреки че Яхя е публична личност с голямо влияние в региона, дълги години беше председател на общинския съвет във Венец като активист и местен лидер на ДПС, и паралелно управляваше огромни активи като председател на директорския борд в „Североизточно държавно предприятие“(СИДП), пише „За истината“.

Пълно мълчание

От прокуратурата нямаше изявления и за хода на досъдебното производство срещу Яха. За прекратяването на разследването научихме от наши източници и информацията беше потвърдена от окръжния прокурор на Шумен Орлин Куздов, когото потърсихме за коментар.

„Да, досъдебното производство за пране на пари срещу Бейзат Яхя е прекратено“, заяви Куздов. Той допълни, че това разследване срещу Яхя е било по (чл. 252, чл. 253 и чл. 301 от НК) за незаконни финансови сделки, за изпиране на пари и за подкуп от длъжностно лице. По тези обвинения наказанието е затвор до 6 години и глоба, а по един от членовете се предвижда и конфискация на имуществото.

Горският на Бойко – Бейзат Яха, давал по 50 000 на месец за гориво на… олигарха на Борисов Вальо Златев

Разследването срещу Яхя започна в Шумен през февруари 2022 г. и беше удължавано няколко пъти. Пет месеца по-късно досъдебното производство беше изпратено в София по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, а случаят напълно изчезна от медийното и обществено внимание. И така разследването продължи в пълно мълчание, докато не беше прекратено от наблюдаващия прокурор Данаил Шостак.

„Разследването се водеше в Националната следствена служба и дойде от София с мнение за прекратяване от следователя, който го е водил. Колегата /наблюдаващият прокурор/ се е съобразил с това мнение, предвид, че делото е било водено изчерпателно, и го е прекратил“, каза Орлин Куздов.

Той обаче категорично отказа да съобщи какви са мотивите за прекратяването на разследването срещу Яхя, като подчерта, че няма да отговори дори по Закона за достъп до обществена информация, защото според него този случай не попада в категорията на важните за обществото теми.

МВР удари горския на Бойко! В палата на Бейзат Яхя откриха пушки, трофеи и 4000 бутилки алкохол без бандерол

„Това дело не влиза по закона за достъп до обществена информация и няма как да получите тази информация /за мотивите за прекратяване, б.р/“, беше категоричен окръжният прокурор на Шумен. На аргументите ми, че става въпрос за публична личност, известен бизнесмен, политик и шеф на огромно държавно предприятие, Орлин Куздов отговори, че Бейзат Яхя не е политик, защото „политиците са в парламента“ и вече не е шеф на СИДП, с други думи, е редови средностатистически граждани, който не е интересен за обществото.

Окръжният прокурор все пак допълни, че част от материалите по разследването са отделени и по тях са образувани още три дела срещу Яхя. Куздов отказа да каже за какво са новите разследвания, но стана ясно, че не са за пране на пари или подкуп, т.е. най-тежките обвинения са прекратени. Разбра се, че едно от делата е свързано с оръжие и е изпратено в Районната прокуратура.

Как започна разследването срещу Яхя

На 16 февруари 2022 г. полицията претърси три имота на Яхя във Венец, в с. Осеновец и в местността Дъбрава до ловно стопанство Паламара. В дома на Яхя във Венец бяха намерени над 100 броя документи за собственост на недвижими имоти, документи за парични кредити, банкови извлечения, мобилни устройства, 14 дългоцевни огнестрелни оръжия, един пистолет Глок и множество боеприпаси.

От имота в с. Осеновец бяха иззети документи за собственост на недвижими имоти, ловни трофеи, около 3 800 бутилки алкохол с различна вместимост, които са били заводско запечатани, но без акциз и бандероли. По данни на лицето, стопанисващо имота, алкохолът е бил собственост на сина на Яхя, депутата от ГЕРБ Илтер Бейзатов. Установените количества нелегален алкохол бяха иззети във връзка с образувано досъдебно производство по описа на агенция „Митници“, стана ясно от разследващите. По наша информация, това досъдебно производство също е прекратено.

ГРАНДИОЗЕН СКАНДАЛ: „Горският на Бойко” Бейзат Яхя вербуван за ДС от бащата на СИК-министъра Иван Иванов

От имота в местността Дъбрава полицията беше иззела 2 диска с надпис „Таиб Ердоган“, мобилни апарати, банкови документи, патрони, самоделна пушка. Иззети са и документи, свързани с продажба на държавни имоти, за които има данни, че са закупени от Бейзат Яха чрез подставени лица.

Впоследствие бяха претърсени офис на Яхя във Венец и офис на негов счетоводител в Шумен. От офиса, намиращ се в административната сграда на ДЛС „Паламара“ във Венец, са иззети над 50 копия на документи за придобиване на недвижими имоти в област Шумен, 5 броя печати на търговски дружества, копия на турски лични документи, ловни билети на чужди лица, удостоверения за подборно ловуване.

Ето я спойката ГЕРБ-ДПС: Десислава Танева даде нов мандат на горския на Доган – Бейзат Яхя, синът му стана депутат на хунтата

Първоначално наблюдаващ прокурор по случая беше Виолета Радева, обвинител от Окръжната прокуратура във Варна, довела до успешен край няколко горещи разследвания.

Разбра се, че Радева е свършила огромна работа и по разследването срещу Бейзат Яхя и е събрала над 30 тома документи за емблематичния политик от Делиормана, за които е сезирана и главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Показателно в случая беше, че с разследването срещу Яхя първоначално се занимаваше един изключително тесен кръг от 5-6 човека, за да не изтече информация по делото.

Изненадващо след Великден прокурор Радева беше откомандирована обратно във Варна, а по разследването срещу Яхя беше определен втори наблюдаващ прокурор, който поиска материалите да бъдат върнати обратно в Шумен. По-късно се разбра, че този наблюдаващ прокурор от Шумен е Данаил Шостак.

В края на януари посланичката на САЩ Херо Мустафа отправи еднозначно послание, че България остава в хватката на корупцията и олигарсите, няма напредък с върховенството на закона, няма ефективни действия на властите спрямо санкционираните по закона „Магнитски“ и е крайно време за промяна.

В изявлението си, седмици преди да отпътува от България след края на мандата си, Херо Мустафа каза: „Предизвикателството, за съжаление е, че една малка група е създала система, която обогатява една олигархична класа и завладява държавни ресурси. Знам това лично, тъй като работя с нашите фирми, за да се опитам да се противопоставя на това. И какво се случва с тези, които нямат тази помощ – те затъват в усещането си за безнадеждност. И обезсърчава тези, които искат да се борят за своята страна. Боли ме да виждам това…

СТРАХ в Делиормана: Патерицата на Бойко Илтер Бейзатов се завърна, заля Венец с плакати на шайката (ГАЛЕРИЯ)

На тези държавни служители (които се борят с корупцията – б.р.) се отказват повишения, те се прехвърлят в далечни градове и се уволняват. Не ви казвам нищо, което не знаете. Просто говоря истината като ваш приятел, така че всички да се съсредоточим върху това. Нека ви дам един пример. Само през последните няколко седмици разследвания за корупция във Варна и Шумен бяха приключени или прехвърлени без публикуване на правното основание. Това е само пример от последните няколко седмици“, каза американският посланик пред форума „Върховенството на закона и бизнес средата в България“, в който участваха всички водещи търговско-промишлени сдружения на чуждестранния бизнес в страната, както и посланици на чужди държави

Участвали в разследването срещу Яхя смятат, че посланик Мустафа е визирала и това приключено разследване. По наша информация, досъдебното производство срещу Бейзат Яхя е било прекратено точно по това време /декември-януари/, но както посочва Херо Мустафа, за такива случаи не се публикува правното основание, нито пък се обявяват публично

Кой е Бейзат Яхя

До 2021 г. Бейзат Яхя беше председател на Управителния съвет на Североизточното държавно предприятие в продължение на 10 години и като неофициален домакин посрещаше Бойко Борисов в любимото му ловно стопанство Паламара. В същото държавно стопанство синът на Яхя, Илтер Бейзатов, е назначен за заместник-директор. През май 2021 г. служебното правителство освободи Бейзат Яхя от поста му в СИДП.

До 2019 г. Бейзат Яхя беше един от най-силните хора на ДПС и на Доган в Североизтока и в продължение на два мандата беше председател на общинския съвет във Венец. През 2019 г. мигрира към ГЕРБ, запазвайки влиянието си в региона. В разследване за продажбата на имоти в ловното стопанство Паламара по времето на Яхя, в. Сега припомни и близките връзки между Валентин Златев и Бейзат Яхя. Преди години Златев е кум на сина на Яхя, а тогавашният премиер Бойко Борисов гостува на сватбата. Три години по-късно, когато общинският съвет във Венец се председателства от Бейзат Яхя, Златев е избран за почетен гражданин на селото.

Синът на Яхя, Илтер Бейзатов, пък беше включен от Бойко Борисов в националното ръководство на ГЕРБ, а след това на стратегическото второ място в депутатската листа на ГЕРБ в Шумен. От 2021 г. Бейзатов е единственият депутат на ГЕРБ от Шумен, след като водачът на листата Красимир Велчев неизменно му освобождава мястото.

И на трите парламентарни избора през 2021 г. Илтер Бейзатов беше шампион по преференции в региона. През април той влезе в Топ 5 в страната по лични преференции с получени близо 7 000  гласа. Тогава имаше и фрапиращи случаи на всенародна любов, като този в николакозлевското село Вълнари. Там от 401 бюлетини, подадени за ГЕРБ, цели 400 бяха с преференция за Бейзатов. Само един избирател беше пропуснал да го отбележи мажоритарно.

През юли преференциите за Бейзатов намаляха наполовина, а през ноември той събра личен вот от 2 226 гласа. Макар и три пъти по-малко от рекорда му през април, тези преференции отново го направиха шампион в „дисциплината“ в Шумен. Подобен резултат беше отчетен и на последните избори през октомври 2022 г.

Според наши източници, по време на разследването срещу него, Бейзат Яхя месеци наред не беше в България и не можеше да бъде разпитан по делото. Около Нова година Яхя се е върнал, казват запознати. Промяна има и за прокурора по делото – той е израснал в кариерата и е командирован във Върховната административна прокуратура, съобщиха негови колеги.

Материалът ТОТАЛ ЩЕТА: Спря разследването за пране на пари срещу горския на Бойко Бейзат Яхя е публикуван за пръв път на 24-chasa.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Народ

Препоръчани

Back to top button